G20’den sonra Türkiye’de yapılacak en büyük ekonomi zirvesi içinde yer alan Helal Expo Fuarı, 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. Fuar, kongre, sempozyum, çalıştay ve şuralarla birlikte ulusal-uluslar arası gıda profesyonelleri ve devletin zirvesini bir araya getirecek.Her yıl yüzde 100 büyüyen helal gıda pazarı, bu yıl 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında, ICC (İstanbul Kongre Merkezi)’de iş potansiyelini artıracak. G20’den sonra Türkiye’deki en büyük ekonomi zirvesi olması planlanan fuar, Dünya Helal Konseyi‘ni de Ekim ayında ülkemizde ağırlayacak.
“Helal Gıda” pazarında denetimin şart olduğunu belirtirten yetkililer, dünyada güvenilir sertifika verenlerin Dünya Helal Konseyi’ne akredite olmasının önemine değiniyor.
TÜRKİYE’DE HELAL GIDA PAZARI YÜZDE 100 BÜYÜYOR
Gıdadan giyime ilaçtan turizme geniş bir sektörü barındıran helal pazarının dünyadaki büyüklüğünün 860 milyar doları aştığı belirtiliyor. 2 milyar Müslüman’ın yaşadığı dünyada bu hacmin önümüzdeki 10 yılda 2 trilyonu bulması bekleniyor. Türkiye’de ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarı, her yıl yüzde 100 büyüyor. İç pazarın bu yıl yaklaşık 30 milyar doları bulacağı, ihracat tarafında ise hızlı büyüme yaşanacağının altı çiziliyor.
Dıscover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete; “Türkiye’de toplam gıda ihracatının yüzde 30’unu helal sertifikalı ürünler oluşturuyor. Gıda ihracatı her yıl yüzde 10 büyürken helal sertifikalı ürünlerin ihracatı yüzde 70 artıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte gıda ihracatında helal sertifikalı ürünlerin payının yüzde 70’i bulacağı öngörülüyor” diyor. Helal sertifikası alan şirketlerin satışlarının ikiye katlandığını belirten Ete, bu sebeple helal sertifikasının rant kapısını aralama riskine de dikkat çekiyor.
DÜNYA HELAL KONSEYİ’NE TÜRKİYE’DE SADECE GİMDES ÜYE
Helal sertifikalı ürünlerde rantın önüne geçmek için sertifikayı verenlerin de denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Yunus Ete, “Bu amaçla Dünya Helal Konseyi kuruldu. Bu konsey sertifika veren tüm dernek, kurum ve kuruluşları denetliyor. Bunun için konseyin üyeliğe kabul onayı vermesi gerekiyor. Türkiye’de ‘Dünya Helal Konseyi’ne sadece GİMDES üye.” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Dünya Helal Konseyi’ni 22-25 Ekim’de gerçekleştireceğimiz Helal Expo Fuarı’na getirmeye hazırlanıyoruz. Türkiye’de helal gıda ihracatı hızla yükseliyor. Ancak Endonezya, Malezya gibi ülkeler sadece Dünya Helal Konseyi’ne akredite olmuş kurumların sertifikasını kabul ediyorlar. Bu nedenle zirve büyük önem arz ediyor.”
Helal Ürünler Fuarı’nın G20’den sonra Türkiye’de yapılacak en büyük ekonomi zirvesi olduğunu; fuar, kongre, sempozyum, çalıştay, şuranın bir arada gerçekleştirilecek.
Helal Expo Fuarı ile İstanbul kongre vadisinde eşzamanlı olarak Helal Gıda Zirvesi, KOBİ Zirvesi, Tüm Expo Fuarı ve Tüm İnovasyon Teknolojileri Fuarı birlikte düzenleniyor.
0 yorum:
Yorum Gönder